Boiler

Een boiler of ook heetwaterketel is een apparaat waarmee water kan worden verhit. In een vat wordt water verwarmd en op temperatuur gehouden. Doordat koud water zwaarder weegt dan warm water blijft koud water onderin. Hierdoor zal het koude en warme water in de boiler amper met elkaar mengen. De boiler zorgt ervoor dat de temperatuur van het water op peil blijft die u vervolgens kunt gebruiken voor het gebruik van warm/heet water bij het schoonmaken, het douchen en eigenlijk alles waarmee u gebruik maakt van warm water.

Elektrische boiler kan veel stroom verbruiken

Een een heetwaterketel wordt voorzien van elektriciteit. Dus hij verbruikt stroom. Controleer uw boiler dan ook eens per jaar. Stroomt er hard water uit uw kraan? Dan kan er kalkvorming ontstaan. Dit zet dan aan op het verwarmingselement. Maar ook andere type boilers hebben uiteraard onderhoud nodig. Een boiler die op elektriciteit loopt verbruikt best wel stroom. Er zijn ook gasboilers, maar met het oog op de gasprijzen kan het verbruik ook toenemen.

Wees zuinig met warm water in geval van heetwaterketel

Probeer dus op uw warm water verbruik te letten, want dat is de enige manier waarop u het verbruik kunt temperen. De meeste huishoudens maken nog gebruik van de geiser. Een geiser verwarmd het doorstromende water. En een heetwaterketel maakt gebruik van water in een vat. De geiser verwarmt het water wanneer er vraag naar is. En de de ander houdt het de temperatuur constant gelijk. Het voordeel van een geiser is dat de hoeveelheid water niet uitmaakt.

Ook is de geiser goedkoper in aanschaf en verbruikt minder. Maar geisers worden tegenwoordig niet meer geplaatst. Veel oudere woningen hebben nog een geiser, vandaar dat daar geen boilers worden geplaatst. Degene met een heetwaterketel kan niet continue warm water gebruiken. Zodra het warme water opraakt, moet het weer opnieuw verwarmd worden.