Afnemer

Een afnemer van energie kunnen bedrijven en consumenten zijn. Een afnemer van energie neemt stroom en/of gas af van een energieleverancier. Bij afname moet men een leveringsovereenkomst met de desbetreffende leverancier afsluiten. Door de juiste keuze te maken kunt u als afnemer besparen op energie en gas. U wordt als afnemer weer onderverdeeld in de categorie kleinverbruiker of grootverbruiker.Over het algemeen hebben we het over kleinverbruikende afnemers. Grootverbruikende afnemers zijn meestal zakelijke verbruikers.Vergelijk daarom ook de verschillende aanbieders.

Kies op tijd een nieuwe leverancier

Als afnemer heeft u een ruime keuze in de te kiezen leveranciers. Meer dan 40 leveranciers bieden hun eigen energieprijzen en gasprijzen aan. U kiest zelf van welke leverancier u energie/gas wenst af te nemen. Doe dit dan ook weloverwogen en stap pas over als u ook echt de goedkoopste energieprijzen heeft gevonden. U kunt het beste tijdig beginnen met energie vergelijken. Op die manier kan de leverancier het administratieve proces fatsoenlijk afronden. Zij zeggen namelijk uw oude leverancier voor u op. Na het overstappen controleren zij uw historische verbruik en passen daar zonodig het voorschotbedrag op aan.

Afnemer en nieuwe woning

Bent u de nieuwe bewoner van uw woning? Vraag dan ruim op tijd een energiecontract aan. Als u dit vergeet dan loopt u het risico dat u zonder energie en gas komt te zitten. De netbeheerder zal u schriftelijk berichten dat u tijdig een nieuwe leverancier dient te zoeken. Voorkom dan ook dat de netbeheerder uw elektriciteit en gasmeter komt afsluiten. Heraansluiten kost namelijk geld en dat is zonde. Als u minimaal 6 weken voor het verhuizen kiest voor een nieuwe leverancier dan zit u altijd goed.

Bij wie gaat u energie en gas afnemen?

Energie en gas afnemen kan dus bij één van de 40 leveranciers. Vergelijk de prijzen van de leveranciers zodat u in kaart kunt brengen waar u het goedkoopste uit kunt zijn. Wij hebben deze leveranciers op basis van de goedkoopste bovenaan gezet. U kunt dan het rijtje afgaan en beslissen bij wie u een afnemer wordt. De doorslaggevende factor is meestal de hoogte van de welkomstbonus. Deze kunnen oplopen tot €700 per jaar en gemiddeld bespaard u zo’n €450 per jaar.