Energie besparen tijdens het koken

Wilt u ook graag een lagere energierekening? Dan kunt u ook energie besparen tijdens het koken. Door bijvoorbeeld de juiste pan te gebruiken zal er minder warmte verdwijnen. Daarnaast zijn er nog verscheidene andere tips die u vandaag nog kunt toepassen.

Tips voor de kookplaat

Energie besparen tijdens het koken is goed mogelijk. In eerste instantie begint dat al bij het kiezen van de juiste pan. Indien het eten erin past: gebruik bij voorkeur een kleine pan op een kleine pit. Daarmee bespaart u al energie, omdat er simpelweg minder verwarmd hoeft te worden. Ook is de bodem van een pan belangrijk. Een pan met een bolle bodem is namelijk efficiënter, indien u op gas kookt. Indien u elektrisch kookt, zijn daarvoor speciale pannen beschikbaar. Deze zijn over het algemeen dun en plat, want dat werkt namelijk sneller. Hou ten alle tijden de deksel op de pan, indien dat mogelijk is.

Het verschil tussen gas en inductie

Koken op gas is momenteel net zo duur als elektrisch koken. Koken op inductie kan echter wel degelijk geld schelen, wanneer u eigen zonnepanelen heeft. Immers kunt u uw energie zelf opwekken. U kunt niet zelf uw gas opwekken.

Indien u op gas kookt, is het belangrijk dat u de pan dichtbij de vlam houdt. Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren, waardoor het koken ook weer minder energie kost.

Opwarmen in de magnetron

Bij voorkeur warmt u uw eten niet au bain-marie op, maar in de magnetron. Dit scheelt namelijk ontzettend veel energie. Indien u op korte termijn een nieuwe magnetron wilt kopen, kunt u kiezen voor een combimagnetron met heteluchtfunctie. U heeft dan ook direct een oven in het apparaat. Daarmee kunt u gemakkelijk gerechten bereiden. Indien u bepaalde gerechten ook kunt opwarmen in de magnetron, is dat wel aan te raden. Het scheelt namelijk veel energie.

Beschikt u nog over een magnetron? Haal de stekker er dan altijd uit, wanneer u de magnetron niet gebruikt. Vooral de oude magnetrons verbruiken nog vrij veel stroom, indien de elektrische apparaten aangesloten zijn op het stroomnet.

Gebruik de magnetron bij voorkeur niet voor het opwarmen van diepgevroren voedingsmiddelen. Haal dat bij voorkeur tijdig uit de vriezer, zodat het simpelweg kan ontdooien. Optioneel kunt u het ook laten ontdooien in de koelkast. De koelkast hoeft dan namelijk minder hard te werken, omdat het kan genieten van de kou van de bevroren etenswaren.

Bespaar met de oven

Ovens verbruiken aanzienlijk minder energie dan wanneer u kiest voor gas of elektrisch koken. Vooral heteluchtovens zijn erg zuinig met elektriciteit. Op een lage temperatuur kunnen deze ovens namelijk vooralsnog gerechten bereiden. Over het algemeen hebben de meeste nieuwe ovens een A-energielabel. Echter is het ook nog belangrijk om te kijken naar het formaat van de oven. Zo verbruiken grotere ovens tot wel 20 procent meer energie.

Een ingebouwde klok of display is bovendien ook een energievreter. Als u dat niet per se nodig heeft, is het aan te raden om te kiezen voor een oven zonder tijdsdisplay. Een uitschakelbare display is natuurlijk ook prima.

Bewust omgaan met de waterkoker

Tot slot is het ook belangrijk om bewust om te gaan met de waterkoker. Verwarm bijvoorbeeld nooit meer water dan dat u daadwerkelijk nodig heeft. Houd wel rekening met wat verdamping van water. Ook is het belangrijk om de waterkoker regelmatig te ontkalken, zodat het verwarmingselement goed blijft werken.

Energie besparen tijdens het koken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, met behulp van de bovenstaande tips! Toch kunt u nog meer besparen.

Nog meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan is het ook verstandig om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. U kunt dan namelijk ieder jaar wederom profiteren van hoge welkomstkortingen en vaste, scherpe energietarieven. Beschikt over een contract met onbepaalde looptijd? Of loopt uw contract binnen zes weken af? Start dan direct met energie vergelijken en bespaar op uw maandelijkse lasten!