Energie besparen met uw koelkast

Iedere dag verbruikt uw koelkast weer energie. Immers staan deze apparaten dag en nacht aan. Gelukkig kunt ook energie besparen met uw koelkast. Dat is gemakkelijker dan u denkt. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Een volle koelkast verbruikt minder energie

In verhouding verbruikt een volle koelkast minder energie dan een lege. Iedere keer als de deur wordt geopend, stroomt er namelijk warme lucht naar de lege plek. De koelkast moet dan weer hard werken om deze warme lucht te laten afkoelen. Vanzelfsprekend kost dat ook iedere keer weer meer energie. Natuurlijk is het overbodig om onnodige producten te kopen om daarmee uw koelkast te vullen. Wel kunt u de koelkast bijvoorbeeld aanvullen met flesjes water.

Neem geen dubbele koelkast

Verschillende huishoudens hebben een dubbele koelkast in huis. Naar schatting heeft zelfs een op de vijf huishoudens twee koelkasten. Een koelkast is een stroomvreter: helemaal als u er twee heeft. Neem daarom bij geen voorkeur geen dubbele koelkast. Kunt u echt niet zonder een tweede koelkast? Gebruik deze dan alleen wanneer dit echt nodig is, bijvoorbeeld tijdens een feestje.

Zet uw koelkast op een strategische plek neer

Staat uw koelkast naast uw warme oven? Of staat uw koelkast direct naast het fornuis? Dat is niet aan te raden. Hoe warmer de omgeving is, hoe harder uw koelkast moet werken. Zet uw koelkast bovendien minimaal tien centimeter van de muur af. Dan kan het namelijk ook goed ventileren.

Controleer de sluiting

U kunt gemakkelijk energie besparen met uw koelkast door regelmatig de sluiting te controleren. Zijn de rubbers nog van goede kwaliteit? Zo niet: dan is het raadzaam om deze op korte termijn te vervangen. Indien de deur niet goed sluit, zal dat zorgen voor onnodig verlies van kou.

Ontdooi bevroren voedsel in de koelkast.

Haalt u in de ochtend vlees uit uw vriezer? Stop dit dan in de koelkast. In de koelkast kan het ook prima een dagje ontdooien én de kou van de etenswaren wordt gebruikt om de koelkast mee te koelen. Dat scheelt weer stroom.

Stop warm eten niet direct in de koelkast

Dit is de tegenhanger van bovenstaande: stop warm eten juist niet direct in de koelkast. Immers stroomt er dan veel warme lucht in de koelkast, waardoor de koelkast weer extra hard moet werken.

Op vakantie? Zet uw koelkast uit!

Gaat u op vakantie? Dan hoeft uw koelkast niet onnodig te draaien. Maak de binnen- en buitenkant volledig schoon, voordat u op vakantie gaat, en zet het apparaat vervolgens uit. Houd de deur wel op een kiertje, zodat het niet gaat stinken.

Nieuwe koelkast kopen? Let op deze punten

Heeft u een relatief oude koelkast en is deze wel aan vervanging toe? Kies dan bij voorkeur altijd voor een A+++ energielabel. Deze zijn ontzettend zuinig. Kies bovendien voor een kast die niet te groot is, maar welke ook niet te klein is. Woont u alleen? Dan is een kleine kast voldoende. Heeft u daarentegen een groot gezin? Dan kunt u kiezen voor een groter model. Het is belangrijk dat u geen onnodige ruimte heeft in de kast. Immers moet dat allemaal opgevuld worden.

Nóg meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan kunt u ook overwegen om over te stappen van energieleverancier. Immers loont het om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Indien u ieder jaar kiest voor een jaarcontract, kunt u ieder jaar weer profiteren van hoge welkomstkorting. Bovendien betaalt u een scherp tarief per kWh stroom. Start daarom direct met energie vergelijken en bespaar op uw energielasten. Overstappen kost minder dan twee minuten van uw tijd én u kunt jaarlijks tot wel 450 euro besparen. Dat is zonde om te laten liggen.

Energievergelijkers

Power.nl