Elektriciteit vergelijken

Wilt u graag elektriciteit vergelijken en daarmee tot wel honderden euro’s per jaar besparen op uw energierekening? Maak dan direct gebruik van onze energievergelijker en bespaar! Vul uw postcode en verbruik in en ontvang direct een gepersonaliseerd overzicht. Eventueel kunt u nog gebruikmaken van de verschillende filters om te filteren op onder andere duurzaamheid, looptijd of energietarief. Indien gewenst kunt u ook filteren op bepaalde aanbieders.

De voordelen van elektriciteit vergelijken

Elektriciteit vergelijken kent vele voordelen. De belangrijkste is echter de flinke besparing op uw maandelijkse lasten. U kunt flink besparen op uw energielasten: gemiddeld gezien bespaart een gezin zo’n 285 euro per jaar. Echter zien grotere gezinnen een nóg grotere besparing. Het verschil kan oplopen tot circa 450 euro per jaar. De verschillen zijn enorm en daarom loont besparen.

Welkomstaanbiedingen en –acties

Als u overstapt naar een nieuwe energieleverancier, kunt u profiteren van welkomstaanbiedingen en –acties. In sommige gevallen krijgt u een korting op de eerste maanden, bij een andere maatschappij ontvangt u een cashback korting en bij de ander krijgt u weer een gratis iPad of iPhone. In het overzicht kunt u zelf bekijken wat u het meeste aanspreekt. Over het algemeen kiest men het liefste voor een cashback korting of een korting op de eerste maanden. Als uw huidige contract bijna verloopt, wil het ook nog weleens voorkomen dat uw energieaanbieder u een nieuw aanbod doet. Echter is overstappen in negen van de tien gevallen voordeliger. Dat kost ook weinig moeite.

Het beste overstapmoment

Als u wilt overstappen, is het belangrijk dat u uw huidige contract erbij pakt. Hier staat op genoteerd wanneer uw huidige periode afloopt. Indien uw contract binnen zes weken afloopt, kunt u direct beginnen met elektriciteit vergelijken. Bent u al enkele jaren niet meer overgestapt naar een nieuwe energieaanbieder? Dan kunt u in principe direct overstappen. U beschikt in dat geval waarschijnlijk over een contract van onbepaalde duur.

Indien u reeds nog bent overgestapt, heeft u waarschijnlijk nog een contract voor een bepaalde periode. In principe kunt u zes maanden van tevoren starten met elektriciteit vergelijken. Echter is het dan wel belangrijk dat u aangeeft dat u uw nieuwe contract niet direct wilt laten ingaan. U riskeert namelijk een overstapboete, indien u te vroeg overstapt naar een nieuwe energiemaatschappij. Dan is uw voordeel ook snel weer weg.

Vul uw postcode, huisnummer en verbruik in

Wilt u elektriciteit vergelijken? Dan is het belangrijk dat u uw postcode en huisnummer invoert. Met behulp van deze gegevens kan de rekentool namelijk aan de slag met het personaliseren van het overzicht. Uw postcode en huisnummer zijn nodig om te kijken naar de beschikbaarheid van energiemaatschappijen. Niet iedere energieleverancier is namelijk beschikbaar in iedere regio.

Ook het verbruik is belangrijk: op basis van uw verbruik wordt er een berekening gemaakt. Indien u uw verbruik niet weet, kunt u doorgeven hoe groot uw gezin is. Op basis van uw gezinsgrootte wordt er dan een schatting gemaakt. De goedkoopste energiemaatschappij staat vervolgens altijd bovenaan. Alle gegevens worden verstuurd via een beveiligde verbinding en kunnen niet door derden worden onderschept. Wij bewaren uw gegevens ook niet op onze server: uw gegevens zijn daarmee veilig.

Groene of grijze stroom?

Als u elektriciteit vergelijken gaat, kunt u in principe kiezen tussen groene of grijze stroom. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen, terwijl grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Laatstgenoemde zijn brandstoffen, welke op kunnen raken. Bovendien stoten deze CO2 uit tijdens het opwekproces. Dat is schadelijk voor het milieu. Daarom zijn er steeds meer duurzame alternatieven. In de rekentool kunt u aangeven of u hiervoor wilt kiezen. Door te kiezen voor groene stroom, draagt u uw steentje bij aan een beter milieu. U kunt ook nog filteren op onder andere wind- en zonne-energie. Daarnaast kunt u selecteren dat u alleen groene stroom uit Nederland wilt. Het komt namelijk ook voor dat stroom wordt geïmporteerd uit het buitenland. Zo leveren de Scandinavische landen vaak waterkrachtenergie.

CO2-gecompenseerd gas, wat houdt dat in?

In het overzicht kunt u ook CO2-gecompenseerd gas aanvinken. Dat wil zeggen dat er bomen worden aangeplant, in verhouding tot het aantal afgenomen gas. Op die manier wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd. Het is natuurlijk nog niet echt duurzaam, want het betreft nog steeds aardgas. Helaas is er nog niet echt een duurzaam alternatief. Men is druk bezig met het verder ontwikkelen van groen gas, maar helaas is dit nog niet op grote schaal leverbaar. Dat maakt het nu dan ook nog onbetaalbaar.

Elektriciteit vergelijken

Kies voor een eenjarig contract

Als u elektriciteit vergelijken gaat, kunt u kiezen uit meerdere contractperiodes. Zo kunt u kiezen voor een eenjarig, een driejarig of een contract voor onbepaalde duur. Het is raadzaam om te kiezen voor een eenjarig contract. Daarmee behaalt u veruit het meeste voordeel. U kunt dan namelijk ieder jaar weer overstappen naar een nieuwe energieaanbieder. Ieder jaar profiteert u dan ook weer van welkomstaanbiedingen en –kortingen. Een direct opzegbaar contract is daarentegen vaak veel duurder. In verhouding krijgt u minder korting bij een driejarig contract. Het enige nadeel is bij een eenjarig contract, is dat u volgend jaar wederom zult moeten overstappen om weer te kunnen profiteren van hoge kortingen. Als u deze datum echter in de gaten houdt, kan dat natuurlijk wel uit. U bespaart daarmee enkele honderden euro’s per jaar.

Een vast of variabel energietarief?

Tot slot kunt u nog een keuze maken tussen een vast of variabel energietarief. De verschillen zijn simpel: bij een variabel tarief zijn de energietarieven variabel tijdens de contractduur, terwijl de tarieven bij een vast contract gedurende de looptijd hetzelfde blijven. Een variabel energietarief ligt doorgaans iets lager, maar op het moment dat de tarieven stijgen kunt u natuurlijk meer betalen. De prijs is afhankelijk van de olieprijs. Olie wordt namelijk gebruikt voor het maken van gas en elektriciteit. Het is dus min of meer een beetje gokken.

Hoe kan ik overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

Overstappen naar een nieuwe energieleverancier is – gelukkig – erg gemakkelijk. Met behulp van onze vergelijkingstool kunt u de goedkoopste energieaanbieder vinden. U voert uw postcode, huisnummer en verbruik in en de goedkoopste energiemaatschappij staat automatisch bovenaan. Naar wens kunt u nog gebruikmaken van de filters, als u bijvoorbeeld een duurzame energieleverancier wilt. Vervolgens kunt u klikken op de oranje button. Vanaf dit punt verlaat u onze website en wordt u doorverwezen naar de website van onze partner. Hier kunt u direct uw nieuwe energiecontract afsluiten.

Als u de verschillende stappen hebt doorlopen op de website van onze partner, ontvangt u van hen een welkomstpakket. Vanaf dit moment heeft u nog exact 14 kalenderdagen om de dienst te annuleren. Dit is de wettelijke bedenktermijn, welke van toepassing is op iedere online of telefonische bestelling. Na deze periode zullen de energiemaatschappijen de meterstand opvragen. De oude leverancier heeft deze nodig voor de eindafrekening, terwijl de nieuwe leverancier deze nodig heeft voor de vaststelling van het termijnbedrag. Het duurt nu nog circa vier weken voordat de overstap volledig is geregeld. Het ene contract loopt naadloos in op het andere contract, waardoor u nooit zonder gas en stroom komt te zitten.

Hulp nodig met elektriciteit vergelijken?

Wilt u graag elektriciteit vergelijken, maar heeft u hier toch nog enige hulp bij nodig? Stuur ons dan gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. We helpen u graag met al uw vragen. Stuur uw vraag of vragen zo specifiek mogelijk door, zodat we u een uitgebreid antwoord kunnen geven. We horen uiteraard graag van u.