Dubbele energiemeter

Iedereen die energie verbruikt maakt gebruik van een enkele of dubbele energiemeter. Een energiemeter meet het energieverbruik voor stroom en gas. Aan de hand van uw energieverbruik kan uw energieleverancier bepalen hoeveel uw energierekening bedraagt. Wat het verschil is tussen de enkele en dubbele energiemeter is leest u hieronder.

Wat is het verschil tussen een enkele en dubbele energiemeter

Wie energie verbruikt kan kiezen voor een enkele of dubbele energiemeter. Standaard gebruikt ieder huis een enkele energiemeter. Bij het gebruik van een enkele energiemeter wordt het energieverbruik voor stroom afgerekend op 1 energietarief. Bij het gebruik van een dubbele energiemeter wordt het energieverbruik afgerekend op basis van 2 soorten energietarieven. Namelijk het piek en dal tarief. We noemen het piektarief (overdag) ook wel dagtarief en het daltarief (nacht) noemen we ook wel nachttarief.

Hoe werkt een dubbele energiemeter

In een dubbele energiemeter zit een schakelklok die ervoor zorgt dat u na een bepaald tijdstip (bijvoorbeeld 23.00uur) een ander energietarief betaald dan overdag (piektarief). Overdag betaald u een hoger energietarief dan in de avond, of beter gezegd in de nacht. Bent u in het bezit van een dubbele energiemeter en verbruikt u vooral energie in het daltarief, dan kunt u veel geld besparen op uw energierekening. Echter, wanneer u juist meer energie verbruikt in het Piektarief dan kan het zijn dat u juist veel meer kwijt bent aan uw energierekening. Het is dus van belang dat u met een dubbele energiemeter uw energie in het daltarief(nacht) verbruikt. Pas dan maakt u optimaal gebruik van het voordeel van de dubbele energiemeter.

Dubbele energiemeter aanvragen

Bent u in het bezit van een enkele energiemeter, maar wilt u juist gebruik maken van een dubbele energiemeter, dan kunt u bij uw energieleverancier een dubbele energiemeter aanvragen. Zij kunnen de dubbele energiemeter bij u aansluiten. Let wel op, er zijn wel kosten verbonden aan zowel het aansluiten als het aanschaffen van een dubble energiemeter.