De energierekening gaat met 40 euro omhoog

De energierekening zal met €40 per gezin per jaar stijgen. De reden hiervoor is omdat kostbare investeringen nodig zijn om de talloze nieuwe kolencentrales op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. In Nederland worden momenteel drie grote kolencentrales gebouwd. De kolencentrales zullen in 2013 worden opgeleverd. Hierdoor zou het drukker op de stroomnetten worden omdat er meer stroom wordt geproduceerd. Om de grote hoeveelheid stroom goed te kunnen managen, en het netwerk stabiel te houden. De kosten hiervan zouden zeker 40 miljoen per jaar bedragen. Dit melde de Consumentenbond en VEMW, de brancheorganisatie van de industriële energiegebruikers.

De eindgebruiker betaalt de energierekening

Het lijkt erop dat demissionair Minister Verhagen (EL&I) de rekening daarvoor bij de eindgebruiker wil neerleggen. Dit menen belangenorganisaties Consumentenbond en Vemw. Zij willen dat de rekening bij de uitbaters van de kolencentrales gelegd wordt, te weten de energiebedrijven Essent (bouwt in Eemshaven) Eon, en Electrabel (bouwen op de Maasvlakte). Een andere mogelijkheid is dat deze kosten over alle energiebedrijven worden verdeeld. Hierdoor zou de eindgebruiker uiteindelijk de rekening moeten betalen.

In Nederland zijn groene energieproducenten vrijgesteld van dergelijke kosten. Wilt misschien weten hoeveel u zou kunnen besparen bij een groene energieproducent? Vergelijk dan de energietarieven van de goedkoopste energieleveranciers op Energieprijzen-vergelijken.nl.