De energieleverancier heeft mijn energieverbruik ingeschat. Wat nu?

Bij het betrekken van een nieuwe woning is er nog geen historie opgebouwd van uw energieverbruik. In dit geval zal de energieleverancier uw energieverbruik gaan inschatten op basis van het aantal personen van uw huishouden. Veel mensen vragen zich af hoe het zit met de energiekosten en of ze door een ingeschat energieverbruik misschien teveel of te weinig betalen en hoe dat nu eigenlijk wordt verwerkt. Dat gaat alsvolgt;

U bent net verhuisd

U bent net verhuisd of u bent van plan om te verhuizen naar een nieuwe woning, dan zal de energieleverancier uw energieverbruik inschatten. Wanneer uw energieverbruik hoger is dan het ingeschatte energieverbruik, dan krijgt u aan het eind van het jaar het teveel betaalde geld terug gestort, wanneer uw energieverbruik hoger is dan het ingeschatte energieverbruik, dan moet u aan het einde van het jaar het te weinig betaalde bedrag overmaken.

Het verschil wordt verrekend op uw eindejaarsafrekening

Het verschil in de energiekosten ten opzichte van het energieverbruik wordt kenbaar gemaakt op uw eindejaarsafrekening ook wel jaarafrekening genoemd. Hierop staat hoeveel energie u hebt verbruikt (indien u de meterstanden hebt doorgegeven en wat het bedrag is wat u maandelijks aan de energieleverancier moet betalen. Dit is uw energierekening, ook wel energienota genoemd.