Biomassa als energiebron

Met biomassa wordt ook verwezen naar een energiebron. De energie word verwerkt uit verschillende organische materialen. Daarvoor wordt bijvoorbeeld hout of afval verbrand en daaruit ontstaat energie. Biomassa kan met vele natuurlijke materialen worden verkregen. In de landbouw en agrarische sector zien we veel biomassa energie dat wordt opgewekt.

Energie produceren met biomassa materialen

Biomassa wordt niet alleen verkregen door middel van verbranding zo kan het ook worden opgewekt door vergisting. Plantaardige olie kan ook biomassa produceren, maar mest en rioolslib zijn ook vormen van biomassa. Het woord draagt het eigenlijk al: massa dus massa van verschillende organische materialen. Of het echt duurzaam is daarover zijn de meningen verdeeld. Want bij verbranding komen immers ook schadelijke stoffen vrij. Waarom het onder het kopje duurzaam valt is omdat biomassa materiaal niet opraakt zoals dat bij kolen en aardgas wel het geval is.

Hoe goed is biomassa voor ons milieu?

Biomassa is goed voor 50% van de duurzame energieproductie in Nederland. Als er hout moet worden gekapt om biomassa energie te verkrijgen hoe goed is dit dan voor ons milieu? Toch is het allemaal niet zo negatief als hier word beschreven. Kijken we naar de bio brandstoffen die gebruikt word voor auto’s? Dan is dit juist beter dan het rijden op benzine of diesel.

Restwarmte wordt geleverd als bio-warmte

Dat feit wekt dus zorgen op in de biomassa industrie. Biomassa kan ook worden gebruikt voor de verwarming van huizen. Want bij het produceren van biomassa komt ook warmte vrij, deze warmte kan weer worden geleverd aan huishoudens. Planten die onder biomassa vallen zorgen voor zuivering. Want planten halen de CO2 weer uit de lucht dus biomassa is wel degelijk ergens goed voor.

Waar kan ik terecht voor biomassa energie?

Wij kunnen ook kiezen voor biomassa energie bij bepaalde energieleveranciers. Vandebron is een voorbeeld van een energieleverancier die bio-energie levert. Bij Vandebron kan de consument kiezen voor bio-energie dat bijvoorbeeld bij een boerenbedrijf word opgewekt.  De Groene Belangenbehartiger ook wel DGB energie genoemd behartigd de belangen van de agrarische sector. Zij zorgen ervoor dat de biomassa die opgewekt wordt door de boeren weer bij de consument komt.

Kringloop energie en Greenchoice

Ook Greenchoice levert bio-energie deze wordt verkregen met een biovergistingsinstallatie. Kringloop energie is de enige leverancier die uitsluitend alleen biomassa energie levert. Het is namelijk van oorsprong een afvalverwerkingsbedrijf dat sinds een paar jaar ook bio-energie levert.

Hoeveel biomassa wekt Nederland op?

Ondanks het feit dat er toch al meer aan 50% aan biomassa energie wordt geproduceerd in Nederland, kunnen wij nog niet op grote schaal kiezen voor dit product. De meeste energieleveranciers leveren windenergie omdat hier meer van voorradig is. Er is nu eenmaal meer windenergie voorradig dan biomassa energie. Dus als u interesse heeft in biomassa energie dan kunt u bovenstaande energieleveranciers in gedachten houden.