Bespaartip: kosten besparen op de vaatwasser

Veel huishoudens beschikken over een vaatwasser: circa de helft van alle Nederlanders heeft er eentje in huis. Een vaatwasser verbruikt natuurlijk het nodige water en de nodige elektriciteit. Hoe kunt u kosten besparen op de vaatwasser? U leest het in dit artikel.

Circa zeven procent van de stroomrekening kan aan de vaatwasser worden aangerekend. Dat is een aanzienlijk gedeelte. Om die reden is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de kosten én hoe u de kosten kunt beperken tot een minimum. Een leuk weetje: het produceren van een vaatwasser kost ongeveer net zoveel energie als het apparaat in de eerste drie jaar aan energie verbruikt (op basis van een gemiddeld gezin).

Handige bespaartips vaatwasser

Een vaatwasser is écht een luxeapparaat. Als u lekker heeft gegeten, hoeft u alleen maar de borden, de glazen en het bestek in de vaatwasser te stoppen. U hoeft het zelf niet af te wassen en af te drogen én dat is natuurlijk wel zo fijn. Echter is het apparaat wel een energievreter en om die reden is het wel belangrijk dat u zuinig omgaat met het luxeapparaat. Volg daarom de volgende bespaartips. Zo kunt u gemakkelijk besparen op de vaatwasser.

  1. Als u een nieuwe vaatwasser gaat kopen, is het raadzaam om te kiezen voor een A+++ model.
  2. Veeg altijd als eerste de etensresten weg, voordat u de vieze vaat in de vaatwasser stopt. Voerspoelen is niet (meer) nodig bij moderne vaatwassers.
  3. Kies, indien mogelijk, altijd voor het eco-programma. Zet de vaatwasser pas aan op het moment dat deze helemaal vol zit.
  4. Kies een formaat vaatwasser op basis van uw gezinssituatie. Woont u alleen? Kies dan voor een klein model. Heeft u een groot gezin? Kies dan voor een groter model.
  5. U kunt de grotere vaat, zoals pannen, optioneel ook afwassen met de hand. Dat scheelt veel ruimte in de vaatwasser, waardoor u deze minder snel hoeft aan te zetten.

Nieuwe vaatwasser kopen? Volg deze tips

Als u een nieuwe vaatwasser wilt kopen, is het raadzaam om rekening te houden met de volgende tips. Zo kunt u gemakkelijk kosten besparen op de vaatwasser: zowel in aanschaf als in gebruik.

Kies voor de gulden middenweg

Over het algemeen zijn de standaardformaat vaatwassers de beste keuze. Dit zijn efficiënte modellen en gaan zuinig om met water. Bovendien hoeft u het apparaat niet te snel aanzetten, omdat het alweer vol is (zoals u bij kleinere modellen snel hebt). Dat is wat sneller het geval met een klein model. De compacte mini-vaatwassers zijn vaak echte stroomveters en zijn om die reden ook niet aan te raden.

Bekijk altijd het energielabel

Kosten besparen op de vaatwasser begint bij checken van het energielabel. Kies bij voorkeur altijd voor A+++. Dit is veruit de zuinigste variant. Tegenwoordig komt u ook nog maar amper labels onder A tegen. Houd er echter rekening mee dat het energielabel is gebaseerd op de eco-stand. Iedere keer als u uw vaatwasser gebruikt, is het dan ook raadzaam om te kiezen voor deze stand.

kosten besparen op de vaatwasser

Kosten besparen op de vaatwasser door efficiënt gebruik

Als u eenmaal een nieuwe vaatwasser hebt gekocht, kunt u deze zo efficiënt mogelijk gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van het eco-programma. Tevens is het niet (meer) nodig om de vieze vaat voor te spoelen.

Kies voor het eco-programma

Is de vaat niet bijzonder vuil? Dan is het eco-programma meer dan voldoende. Dat bespaart tot wel 35 procent van de elektriciteit en tot circa 25 procent van het water. Geld besparen op de vaatwasser is op die manier erg eenvoudig. Op jaarbasis scheelt het immers veel geld.

Maak de vaatwasser helemaal vol

Is de vaatwasser nog maar halfvol? Dan kunt u ook nog eventjes wachten met aanzetten. In de avonduren komen er wellicht nog wel een aantal kopjes bij. Die kunt u er dan vervolgens nog inzetten alvorens u het apparaat aanzet. Vul de vaatwasser helemaal en zet het apparaat dan pas aan.

Voorspoelen kost ook water én elektriciteit

Voorspoelen is vaak niet nodig bij de modernere vaatwassers. Het kost bovendien ook onopgemerkt veel water en stroom. Dat is natuurlijk zonde. Stop het daarom bij voorkeur direct in de vaatwasser.

Nieuw: de hot-fill vaatwasser

Tegenwoordig bestaan er ook zogeheten hot-fill vaatwassers. Er wordt hier gebruik gemaakt van een koudwaterleiding en een warmwaterleiding. Het installeren van het apparaat is echter nog vrij prijzig, waardoor het vaak nog niet helemaal uit kan. Als u echter vaak gebruikmaakt (meerdere keren per dag) van de vaatwasser, dan kan zo’n aansluiting wel rendabel zijn.

Oude wasmachine wegbrengen

Heeft u uw afwasmachine vervangen? Dan kunt u deze bij voorkeur inleveren bij een inzamelpunt van de gemeente. Uw oude vaatwasser doorverkopen is vaak niet wenselijk. Oudere modellen zijn nogal energievreters en vanuit milieuoogpunt is dat dus geen aanrader.

Nog meer geld besparen op de vaatwasser?

Wilt u nog meer geld besparen op de vaatwasser? Dan kunt u ook energie vergelijken. Door jaarlijks over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier kunt u ook voordeliger genieten van stroom en gas. U profiteert namelijk van welkomstaanbiedingen en –acties. Kies bij voorkeur altijd een contract voor een jaar, zodat u jaarlijks weer kunt profiteren van deze acties.