30 tot 40 procent meer energie uit wind en zon

Afgelopen jaar produceerde Nederland ruim 40 procent meer energie uit zonnepanelen en 30 procent meer energie uit wind. Vooral het offshore Windpark Gemini heeft gezorgd voor een sterke toename in windenergie. Ook hebben steeds meer huishoudens en bedrijven zonnepanelen op de daken. Tezamen met stroom uit biogas vormen deze bronnen nu circa tien procent van alle stroom in Nederland.

De twee delen van het Windpark Gemini ten noorden van de Waddeneilanden zorgen samen voor circa 600 Megawatt energie. Dat is net zoveel als de totale hoeveelheid energie uit zon in Nederland.

Aandeel duurzame energie

In 2017 werd er 10,9 terawattuur (TWh) stroom geproduceerd, er werd 3 TWh middels biogas geproduceerd en tot slot 2,1 TWh geproduceerd met behulp van zonnepanelen. Dat brengt het totaal uit op 16 TWh. Jaarlijks wordt er circa 120 TWh verbruikt en daarmee is de stijging nog niet voldoende om de Europese doelstellingen in 2020 te behalen. Het Nationale Energieakkoord zou wel gehaald kunnen worden. Daarmee zou 16 procent van het totale energieverbruik moeten worden opgewekt middels duurzame energie.

Heeft u al een duurzame energieleverancier? Stap over en bespaar op uw maandlasten door stroom en gas te vergelijken.